Written by 11:35 f m Odla, Trädgårdsredskap

Hydroponisk odling – Odla utan jord

Hydroponisk odling Odlandet

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponisk odling innebär att man odlar i vatten istället för i jord. Det är ett populärt val för de som tycker om att till exempel odla kryddor och sallad i sitt fönsterbräde inomhus i sitt hem, eftersom att man inte riskerar att stöka till det med jorden. Förutom att det kan vara praktiskt så gör det också att köket eller vardagsrummet ser lite mer hemtrevligt ut, och dessutom är det såklart nära till hands att kunna skörda sina grönsaker eller örter precis där man står och lagar mat! Hydroponisk odling passar bäst för den som både har lite tid och lite plats. 

Startpaket Nelson Garden Hydroponisk Odling Harvy 3

Nelson garden

Hur fungerar hydroponisk odling?

Vid hydroponisk odling så använder man ingen jord alls och mediumet som man använder, det vill säga lådan för odlingen, används i princip bara för stabilitet och stöd åt växterna. När man odlar traditionsenligt så finns all näring som växten behöver i jorden. Vid hydroponisk odling så ges näring istället via vattnet och man måste själv tillsätta den rätta mängden näring som växten behöver i varje del av sin tillväxt. Man ska lämna en så kallad luftspalt mellan vattnet och växten, där växtens rotsystem har tillräckligt med plats för att ha tillgång till tillräcklig mängd syre. Vanliga växter att odla i sin hydroponiska odling är olika sorters sallater och örter, chiliplantor, tomater och aubergine. Ju större en planta behöver bli innan den kan blomma och ge frukost, desto mer utrymme behöver den också inomhus. Om man vill odla flera olika grödor i samma odlingslåda med samma vatten är så är det viktigt att grödorna har samma näringsbehov och utvecklingstid. Det finns olika modeller av hydroponisk odling, några av vilka vi går igenom längre ner. Här går vi igenom hur man bäst går till väga för att odla olika sorters grödor genom hydroponisk odling: 

 • Bladgrönsaker: olika sorters bladgrönsaker, sallater och kål passar särskilt bra att odla genom hydroponisk odling. Bladgrönsaker har en kort livscykel, vilket gör det lätt att hålla vattenkvalitén i den hydroponiska odlingslådan på toppnivå under hela växtens tillväxt. En sak som man bör ha i åtanke vid val av gröda är att välja grödor som har lösa huvuden, där man enkelt kan skörda ett blad i taget och inte behöver ta upp en hel planta. Dessa plantor är generellt små av en behändig storlek, och behöver varken särskilt mycket underhåll eller stöd när de växer. 
 • Kryddor: precis som bladgrönsaker så har många kryddor också en relativt kort livscykel och väder upp till en behändig storlek. De mest populära valen för hydroponisk odling när det kommer till kryddor är basilika, persilja och koriander. Alltså kryddor som tycker om vatten. Men kryddor som gillar något torrare miljöer funkar också, som till exempel timjan och salvia. 
 • Chili och tomat: chili och tomat är något svårare att odla inomhus, framför allt på grund av sin storlek. Men det går att välja sorter av både chili och tomat vars plantor blir något mindre, till exempel busktomat. Chili och tomat har en längre livscykel än både kryddor och bladgrönsaker, vilket innebär att de lever längre och det tar också längre tid innan man kan skörda dem. Då är det viktigt att komma ihåg att grödorna behöver en jämn tillförsel av näring från början till slut. Näringen tillför man till vattnet. Det är också viktigt att med jämna mellanrum kontrollera vattnets kvalitet. 

Vad är fördelarna med hydroponisk odling?

Fördelarna med hydroponisk odling jämfört med att odla sina växter inomhus i jord är flera:

 • Man behöver inte vara rädd för att ens växter ska få några sjukdomar som annars sprids i jorden. 
 • Eftersom att man inte odlar i jord så behöver man inte ha odlingsföljd i åtanke när man planerar sina odlingar. 
 • Man får vanligtvis en större skörd på en mindre odlingsyta. 
 • Det är lättare att kontrollera att odlingens förhållanden är korrekta, till exempel pH och mängden näring i vattnet. 
 • Det växer fortare. 
 • Det går åt mindre vatten.  

Harvy

Hydroponisk odling Harvy Odlandet

Harvy är namnet på en av de mest populära odlingslådorna för hydroponisk odling. Det är en enkel, vit odlingslåda som smidigt passar in i vilken fönsterkarm som helst. Om man väljer Harvy så kan man börja med att beställa hem ett startkit, som innehåller allt man behöver för att komma igång: en odlingslåda med antingen tre eller sex pluggar, lock till lådan, pluggar försådda med antingen basilika eller sallat, hydroponisk näring och pluggkorgar. Du hittar dem exempelvis här

IKEA

IKEAs sortiment erbjuder en mängd olika startkit för att hjälpa även den med minst gröna fingrar att enkelt och snabbt komma igång med sin hydroponiska odling. Här kan man även välja att köpa med växtbelysning, vilket kan vara en bra idé om man vet med sig att ens fönsterbräde inte får tillräckligt mycket solljus för växterna att gro.

Hemmagjord hydroponisk odling 

Om man istället känner sig kreativ så kan man tillverka sina egna odlingslådor. Då kan man köpa hem det man behöver från en odlingsbutik eller från IKEA. 

Vanliga frågor vid hydroponisk odling:

 • Hur ofta ska man fylla på med vatten?

Det skiljer sig mellan olika typer av växter, men generellt sett så kräver större grödor oftare vattning. Om man behöver resa bort så brukar dock växterna klara sig i upp till två veckor utan nytt vatten. Varje gång man fyller på med vatten så ska man också fylla på med näring. 

 • Vad består pluggar av som man använder vid hydroponisk odling?

Pluggarna består av både torv och kokosfibrer, och är därför 100% nedbrytbara. Fröna får dessutom en extra kick i början på grund av att pluggarna har tillsatts med näring. 

 • Hur lång tid tar det innan fröna gror?

Det skiljer sig mellan olika växter så det beror på vilka fröer som finns i pluggarna. Oftast så varierar det mellan en och ett par veckor. 

 • Vad har hänt om vattnet i odlingslådan har blivit grönt?

Då har det antagligen börjat växa alger i vattnet. Det är naturligt och helt ofarligt. Algerna tycker om näring precis som växten. Tvätta försiktigt ur odlingslådan, utan rengöringsmedel, och rengör också växtens rötter skonsamt. Fyll på med rent vatten och undvik direkt solljus.

(Visited 3 731 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close