Written by 8:18 f m Odla

Odla Chili hemma

Chili finns i många olika sorter och varierar i färger från gul, grön, röd och lila. Det som utmärker de olika sorterna mellan varandra är givetvis styrkan på hettan, som kan variera kraftigt från mild till superstarkt. Chilipeppar är en välanvänd krydda i matlagning över hela världen och lyfter fram smakerna i rätten samt ger den perfekta hettan beroende efter egen sort. Odla chili är verkligen något som är en lyx att kunna plocka in från sin egen odling och dessutom är den enkel att odla samt kan med fördel odlas inomhus året runt så länge du har bra belysning.  Läs vår genomgående guide och lär dig vad du behöver veta för att odla chili hemma.

 • Guide på hur du steg för steg går tillväga från sådd till skörd. 
 • Tips på hur du tar hand om dina plantor på bästa sätt.
 • När på året det är bäst att plantera och skörda chili.
 • Plantering i olika miljöer (växthus, hink/kruka, balkong).

Chilipeppar är en stark frukt och varierar i styrka och färgerna gul, grön, röd och lila.

Chilisorter – Odla Chili

Det finns många olika sorters chili och de varierar kraftigt i både smak, färg och form. Vissa sorter har en mer rund frukt och andra har den klassiska avlånga, böjda formen som vi är vana att se. Chili kan variera i färgerna gul, grön, röd och lila. Det kan dessutom skilja uppemot 200 dagar mellan de olika sorterna till då de är redo att skördas.

Oavsett vilken stort du väljer att plantera så kan du räkna med att det tar mellan 100 – 300 dagar totalt från att du planterat plantan tills dess att du kan skörda de första chilifrukterna. Några av de absolut vanligaste chilisorterna är:

 • Spansk peppar (medelstark).
 • Jalapeño (medelstark till mycket stark). 
 • Habanero (Mycket stark).
 • Pimiento de padrón (Mild).

Jalapenos är en vanlig chilisort och varierar från grön till röd och från medelstark till mycket stark i smak.

Förodling av Chili

Chili har lång utvecklingstid och kan med fördel sås inomhus från December till Februari beroende på vilken sorts chili du planterar. Detta är för att chilin ska få så bra skörd som möjligt. Om du vill kunna skörda din chili senast till sommaren så bör du som absolut senast plantera fröna i Februari-Mars.

 • Det du behöver för att kunna så din chili är såjord, frön för den sorts chili du vill odla samt  mindre krukor (måste ha hål i botten).
 • Ett dygn innan du börjar plantera så lägger du fröna som du ska plantera i vatten för att hjälpa fröet att grodda.
 • Fyll varje kruka med jord och plantera ett frö per kruka ungefär en halv centimeter ner i jorden.
 • Vattna rikligt och gärna med en sprayflaska så att jorden blir ordentligt fuktig men inte genomblöt. Täck därefter över krukorna med plastfolie och gör små hål för syre.
 • Placera krukorna inomhus där de får det så varmt som möjligt men inte i direkt solljus. När de första hjärtbladen kommit upp kan du med fördel ställa plantorna i ett ljust fönster ovanför ett element. Chili gillar värme och kommer lättare gro vid temperaturer kring 20-25 grader.
 • Det kan ta upp emot 3 veckor innan fröna har grott och om det är under de mörkaste månaderna (November-Mars) så kan du behöva hjälpa dina frön på traven med extra belysning.
 • När du kan se plantan sticka upp ur jorden och de två första bladen blivit synliga så är det sedan dags för omplantering av din chili.

Chili förodlas inomhus innan man planterar om den i större kruka på våren.

Om du tycker att det kräver mycket jobb att förodla din chili redan från frö, så kan du givetvis också köpa en färdig planta och plantera om den. Även om det tar tid för chilin att växa, så är den enkel att odla och är helt klart värd att väntas på.

Omplantering efter du odlat chili

När chilin precis har kommit upp ur jorden så behöver den få växa lite till innan det är dags för omplantering. Du kan utgå från att plantan är redo att planteras om när de första karaktärsbladen kommit fram (plantans första riktiga blad) och att chilin har vuxit djupa och starka rötter i den lilla krukan.

Så här gör du gör du för att plantera om din chili:

 • Välj en kruka som rymmer kring 1 – 1,5 liter jord och ha en kruka per planta för att plantan ska få maximalt med näring. Om du planterar dina plantor i en blomlåda tillsammans så se till att ha gott om utrymme mellan varje planta.
 • Fyll ett jämnt lager med lecakulor i botten först. Fyll sedan krukan med jord som du blandat med växtnäring (exempelvis 10% Perlite) alternativt färdig såjord med tillsatt växtnäring. 
 • Ta loss chilin från den mindre krukan genom att klämma, alternativt klippa upp kanterna tills plantan kommer ut.
 • Gör ett hål i jorden med ett djup på ungefär 8-10 cm och plantera chilin i hålet och fyll i ytterligare lite jord och platta till lätt runt plantan så att den står stadigt.
 • Vattna igenom jorden noggrant så att den är fuktig.
 • Chilin har inte längre behov av samma höga temperatur och trivs bäst i 16 – 20 grader, därför kan den med fördel stå ute på sommaren och inomhus under de kallare månaderna. Vänta med att ställa ut din chili om det fortfarande är kallt på nätterna.
 • Nu kan du ställa din chili där det är så varmt och ljust som möjligt och om det är under de mörkaste månaderna så bör du använda en växtlampa. Chiliplantan behöver minst 6 timmar av ljus per dag för att utvecklas som de ska.
 • Om du ska ha din chiliplanta utomhus, så bör du vänja plantan vid den nya miljön lite innan du placerar ut den. Detta gör du genom att ställa ut plantan ett par timmar per dag ett par dagar innan du ställer ut den helt.

Oavsett om du väljer att plantera din chili utomhus i en kruka på balkongen eller i ett växthus eller inomhus under belysning, så gör du på samma sätt när du sår och planterar om din chili. Hur snabbt din chili sedan växer sig redo för skörd beror mycket på vilken sort du valt att plantera. 

Växande chilifrukter som kommer att bli större och helröda innan de kan skördas och ätas.

Skötsel av Chiliplantor

Chili är som nämnt inte alls svårt att odla hemma, däremot så tar det sin tid innan man kan skörda. Detta gör att det mest handlar om att vara ute i god tid när det kommer till sådd av chili, men skötseln av själva plantan är enkel:

 • I plantans första skede då den precis har kommit upp från jorden så behöver du bara tänka på att chilin behöver vatten och ljus, så se alltid till att jorden är fuktig och att plantorna står i en så varm miljö som möjligt. Här gör du plantan en stor tjänst genom att ge extra belysning.
 • En chili behöver minst 6 timmar av ljus per dag för att kunna producera sin frukt och ju mer ljus som plantan får desto starkare och kraftigare kommer dina plantor att bli. Ju starkare plantan blir i första skedet, desto enklare kommer du att kunna plantera om den utan att skada den.
 • När du har planterat om din planta så är det viktigt att du köper jord som innehåller växtnäring alternativt att du blandar i växtnäring själv i jorden (t.ex. Formulex eller särskilt växtnäring just för chili). Detta ger dina plantor ytterligare en skjuts mot att växa när de fått byta till en större kruka.
 • Vattna därefter regelbundet och ge även gärna ytterligare växtnäring då och då fram till att du kan skörda din chili. Chili fullkomligt älskar näring, ju mer desto bättre!
 • Du kan enkelt se på din chili hur den mår, om plantan ser hängig ut så bör du vattna. Om du vattnar för mycket så drar du till löss och blomflugor till plantan så vattna bara när det behövs och jorden känns torr.
 • Du behöver inte beskära eller på annat sätt ta hand om dina plantor annat än att vattna och se till att de får nog med värme och ljus. Om dina plantor står där det lätt blir torrt så är det en fördel om du också sprayar din chili med en vattenflaska då och då.
 • När vintern kommer och du har skördat din chili så kan du låta plantan leva över vintern i ett svalare rum, gärna med extra belysning. Vattna regelbundet med ljummet vatten och ställ ut plantan på vårvintern igen i ett varmare rum.

Skörda Chili

Om du sått din chili på vårvintern så får du vänta till sensommar och upp till en bit in mot hösten innan du kan skörda från din planta. Det är viktigt att du tar in din chili när det börjar bli kallt igen på kvällar och nätter ute och låta frukterna mogna inomhus. Du kan med fördel ställa din planta i ett fönster med mycket ljus över ett element.

Du vet om din chili är redo att skördas om frukten har nått sin fulla färg och när skalet har börjat se lite skrynkligt ut så är frukten som absolut starkast i sin smak och redo att plockas. När du skördar din chili från plantan så skär du av frukten från grenen. Chili är perfekt att torka och detta gör du enkelt genom att binda fast chilin på en tråd och hänga upp och lufttorka.

Odla och skörda chili
Nyskördad chili. När chilin är skrynklig i sitt skal så är den som absolut starkast i sin hetta.

Vill du odla fler grönsaker och- eller frukt utöver att odla Chili?

(Visited 2 674 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close