Written by 10:02 f m Odla

Odla grönsaker – Dessa grönsaker kan du odla hemma

odla grönsaker

Grönsaker som färska och solmogna tomater, krispig gurka och salladsblad direkt från trädgården. Låter som en dröm? Många av oss trädgårdsentusiaster längtar till sommaren av en anledning – att kunna börja odla igen. Men visste du att det finns mängder av grönsaker du kan odla inomhus? Året om!

Fyra grönsaker som är värda att satsa på:

  • Basilika
  • Sallad
  • Spenat
  • Persilja

För att undvika misstag som bland annat att börja odla och sedan märka att det knappt ger någon frukt (grönsak) behöver du se till att plantera tillräckligt mycket av varje grönsak. Satsa hellre på endast fyra olika saker än att plantera 25 olika varianter och sedan inte få tillräckligt av något. Ovanstående fyra grönsaker och kryddor används i mängder av maträtter och fungerar bra till sallader. 

Odla basilika hemma

Close-Up Photo of Plant on Pot

Basilika är en stor favorit bland smaksättare och inte undra på. Basilika har en himmelsk doft och gör vilken pastarätt som helst till en gourmettallrik. För att du ska få tillräckligt stor skörd för dig och din familj bör du sätta minst 4 – 6 stora basilikaplantor inomhus. Det går att plantera i vanliga krukor och ställa i ett fönster. Dock har du mycket att vinna på genom att investera i odlingssystem med UV-lampor. Detta är något som bland annat IKEA erbjuder. Följande tips är något som gäller samtliga saker du vill odla; såstation. Se till att ha en plats i hemmet där du sår nytt. För att du alltid ska ha färsk basilika, salladsblad och andra godsaker behöver du också så regelbundet. Satsa på en smart hylla med mycket växtlampor för att göra det så enkelt som möjligt. När det kommer till just basilika bör du kolla upp hur du ska klippa plantorna. Efter cirka tre månader är smaken sisådär, så se till att du har sått nytt innan. 

Odla sallad hemma

Det finns olika sorters sallad men i stort sett så är samtliga salladssorter enkla att odla och att lyckas med. Sallad tycker om när det är något svalare och behöver också mycket ljus. Satsa gärna på konstbelysning så att salladen kan växa i lagom mak och inte skynda uppåt. Då blir bladen bara långa och tunna utan någon smak. Om du äter sallad varje dag eller många gånger i veckan är det bättre att satsa på en plocksalladssort. Då kan du plocka lite då och då och plantan fortsätter ändå att växa. Från att du sått din första sallad får du vänta i cirka sex till åtta veckor innan du kan äta den.

Odla spenat eller Mangold hemma

Spenat är också något som är trevligt att odla hemma då du enkelt lyckas med detta. Mangold är en växt som är enkel att odla. Den växer snabbt och kan få olika färger, något som blir effektfullt på tallriken. Det går att äta både blad och stjälkar, dock är den godast tillagad. Om du vill säkerställa att alltid ha ett förråd av färsk spenat eller Mangold bör du satsa på två odlingssystem i två olika faser. 

Odla persilja hemma

Green Leaf Plants

Persilja finns i olika varianter, både småbladig, storbladig och krusig persilja. Den här örten är något besvärligare att lyckas med än exempelvis basilika. Dock är det värt det! Färsk persilja är sommaren i en enda smak. Det är dessutom en ört som fungerar i en rad olika maträtter. Kokt potatis, smält smör och en grillad spetta med lite nyklippt persilja? Bättre blir det inte. Kom ihåg att den här örten behöver mycket sol, så att så den i ett växtsystem för inomhusodling är att föredra. Den tar lite längre tid att odla men om du ger den tid blir grenarna kraftigare och du får en mer koncentrerad smak.

Några tips för att lyckas odla grönsaker inomhus!

Vem vill inte kunna ställa fram en stor skål färskplockad sallad, oavsett årstid? Du kan faktiskt bli helt och hållet självförsörjande när det kommer till dina grönsaker. Se dock till att planera odlingarna ordentligt. Läs på om just de grönsaker eller örter som du vill odla och se till att investera i UV-ljus och bra odlingskärl för en så smidig odling som möjligt. Ett annat tips är att ha två eller fler system i hemmet med samma grönsaker. Då säkerställer du att det alltid finns tillgängliga grönsaker när en planta har slut. Det är förvisso smidigt att plantera alltsammans i ett rum, men om du skulle få problem med bladlöss och andra skadedjur kommer alla dina odlingar gå åt. Därför kan det vara bättre att hålla isär olika grönsaksfamiljer i olika rum. Fördelar med odling inomhus:

  • Färska grönsaker året om.
  • Självförsörjande och kan börja spara pengar efter ett tag.
  • Nyttiga vitaminer i egenodlade grönsaker.

Vill du även lära dig att odla jordgubbar, Tomater, Gurka, Chili eller rädisor?

(Visited 309 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close