Written by 11:00 f m Odla, Trädgårdsredskap

Odla i pallkrage

odla i pallkrage odlandet

Vad är en pallkrage?

Allt fler väljer att odla i pallkragar istället för direkt i jorden, för att till exempel slippa gräva och riva upp sin gräsmatta. Dessutom går det ofta att odla mer på mindre yta. Det finns många fördelar med att odla i en pallkrage, flera av vilka vi går igenom längre ner. Först undrar du kanske vad en pallkrage är? Pallkragen kom först till Sverige från USA efter andra världskriget. Det är en praktisk sorts låda som både kan staplas på varandra och också fällas ihop till ett platt paket när den inte används. Pallkragen består av en värmebehandlad ram av antingen gran eller furu. Stadiga beslag av metall i hörn och kanter gör lådan stabil. Pallkragen kan man köpa i olika storlekar, och det finns företag som specialiserat sig på att utforma sina pallkragar på ett lite mer unikt sätt. Man kan också köpa till ett växthus till sin pallkrage, om man till exempel odlar i en lite kallare miljö. Om man behöver köpa till tillbehör till sin pallkrage så kan det vara bäst att köpa dem från samma leverantör som sålde ens pallkrage, så att man är säker på att allting passar ihop. Man kan också köpa begagnade pallkragar, vilket är lite snällare mot miljön. Pallkragar är robusta och håller ofta en längre tid, därför är det inget problem om de är begagnade. 

Vad kan man odla i pallkrage?

Valet av växter att odla i sin pallkrage är nästan obegränsat. Så länge man inte planerar att plantera ett gigantiskt träd så går det mesta bra att odla, till exempel bärbuskar, rabarber, kryddor, jordärtskockor, rotfrukter, sallater, lök, jordgubbar och potatis. De faktorer som bestämmer vilka växter som passar bäst i just din pallkrage är framför allt vilken sammansättning jorden i lådan har, hur stort jorddjup varje gröda behöver och om lådan kommer placeras där det finns mycket eller lite tillgång till solljus. 

När ska man plantera i sin pallkrage?

Det beror också på vilka grödor man planterar i pallkragen, men generellt så kan man börja tidigare än vad man hade gjort om man planterar direkt i jorden, eftersom att pallkragen är upphöjd och jorden värms upp fortare samtidigt som jorden också dräneras bättre från pallkragen. Det innebär i sin tur att man kan behöva vattna oftare så att jorden i pallkragen inte torkas ut!

Vad är fördelarna med att odla i pallkrage?

Att odla i pallkrage istället för direkt i jorden har flera härliga fördelar:

 • Det spelar ingen roll vilken av underlag man har under pallkragen, alla miljöer funkar! Det innebär att man inte är beroende av en väldigt bördig jordplätt där man bor. Om man bor i lägenhet, och saknar egen trädgård, så brukar till exempel hyresvärden eller bostadsrättsföreningen tillåta att man sätter upp pallkragar att odla i på den gemensamma gården. 
 • Att pyssla om sina odlingar i pallkragar, som kommer upp en bra bit från marken, i jämförelse med odlingar på marken, är skönare, skonsammare och sliter mindre på ryggen och på knäna. 
 • I en pallkrage så odlar man oftast sina grödor lite tightare, vilket lämnar mindre plats för ogräs att ta sig upp och växa. Det ogräs som ändå börjar växa där är vanligtvis lite enklare att ta bort. Skadedjur som sniglar är också lättare att upptäcka. 
 • Man man odla mycket och får mer skörd på en mindre yta. 
 • Man sparar tid på att slippa grävandet och att ta bort eventuell gräsmatta. 
 • Många tycker det ser estetiskt snyggare ut att sätta upp pallkragar i trädgården. Om man vill att ens pallkragar ska hålla lite längre så kan man måla insidan med linolja innan man förbereder planteringen av sina grödor. En del väljer också att måla utsidan av svart eller röd slamfärg för att göra sin odling ännu snyggare. 
 • Eftersom att pallkragen enkelt kan fällas ihop till ett platt plakat genom sin praktiska konstruktion så innebär det att man kan ta in och skydda sina pallkragar under tak eller i förrådet under vintern, utan att de tar upp en massa plats. 
 • Det går fort och smidigt att anlägga och sätta igång med sitt nya odlingsprojekt!

Hur odlar man i pallkrage?

Vi har redan konstaterat att odling i pallkrage är en enkel form av odling, men exakt hur går man tillväga? 

 1. Först behöver du välja en pallkrage av rätt storlek. Olika grödor behöver olika stora djup, så kontrollera om det räcker med en eller om du behöver dubbla pallkragar staplade på varandra. Växter med grunda rötter, som till exempel olika sorters sallater, kräver bara en låda. Andra grödor, som exempelvis potatis, behöver generellt två stycken lådor staplade på varandra för att öka djupet. Om man vill höja upp sin pallkrage för att skona sin rygg och sina knän så kan man stapla ännu flera lådor ovanpå varandra, och sedan grunda bottnen med ris, sten eller kompost om man inte vill slösa för mycket på sin odlingsjord. 
 2. Placera pallkragen på en solig plats och inte för nära större träd. 
 3. När man har placerat pallkragen på en jämn yta så är det dags att bottna den. En marktäckväv är effektiv för att hindra ogräs från att växa upp i lådan. När det sedan kommer till själva odlingsjorden så är det bra att blanda sin odlingsjord med till exempel kogödsel, för att få ultimata odlingsresultat. Se till så att odlingsjorden som du ska använda är ekologisk, så att du tar hänsyn till miljön när du odlar. 
 4. Efter att jorden kommit i lådan så ska man vattna innan man sår sina frön. I en pallkrage är det inte lika viktigt att man sår sina fröer eller planterar sina grödor i en superrak linje. Istället är det viktigare att man planterar jämnt. När man planterat sina fröer eller plantor i pallkragen ska man hålla sådden fuktig och det är också viktigt att vattna med näring, eftersom att jordmassan är begränsad i en pallkrage. Man kan också sätta på en fiberduk över sin pallkrage för att hindra till exempel skadedjur från att ta sig in i sin odling. 
(Visited 2 418 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close