Written by 4:37 e m Odla

Odla Jordgubbar hemma

Odla Jordgubbar

Många av oss kan nog minnas den härliga känslan som barn när man plockade sina egna jordgubbar direkt från trädgårdslandet. Jordgubbar är den bärsort som är mest vanlig att odla hemma i Sverige och kan odlas både i växthus och på friland. Är du sugen på att odla upp ditt eget jordgubbsland? Häng med i vår guide så ska vi lära dig allt du behöver veta från frö till skörd.

 • Förodling från frö till planta. 
 • Omplantering och skötselråd.
 • Plantering i växthus, friland eller kruka/hink på balkongen.
 • Skörd och vintertips. 

Odla jordgubbar hemma
Att ha ett eget jordgubbsland där man kan plocka färska, söta jordgubbar är en dröm!

FÖRODLA DINA JORDGUBBAR

Det går jättebra att köpa färdiga jordgubbsplantor och plantera om dem i sitt grönsaksland eller växthus, men det är en särskilt känsla när man har planterat något från ett frö och får se det växa. Om du är en av dem som vill plantera fröet själv i jorden, så bör du förodla dina jordgubbar och detta gör du med fördel så tidigt på året som möjligt. Då gör du på detta sätt:

 • Ta fram små krukor alternativt klipp av botten på ett par petflaskor. Om du har tänkt plantera ett större jordgubbsland så kan du plantera dina jordgubbar i en blomlåda direkt.
 • Fyll krukorna med såjord och jämna ut jorden. Fukta jorden genom att vattna den.
 • Välj en jordgubbssort som passar för den plats där du har tänkt placera ditt jordgubbsland. Vissa sorter växer t.ex. Bäst i växthus och andra i ampel. Detta kan du i regel läsa på fröpåsens baksida.
 • Placera 3 frön med mellanrum mellan varandra per kruka och om du sår i en blomlåda så strör du fröna över jorden med någon centimeters mellanrum.
 • Strö sedan över lite jord över alla frön och avsluta med att vattna lätt.
 • Lägg plastfolie över krukorna och stick ett par håll för syre.
 • Om du planterar dina frön från slutet av Mars och framåt så räcker det att du ställer dina plantor i ett fönster där de kan få mycket ljus, där det är minst 18-20 grader.
 • Om du planterar dina frön tidigare än i slutet av Mars på året, så bör du placera dina plantor under växtbelysning.
 • Jordgubbsfrön kan gro lite oregelbundet och det kan ta mellan 3-6 veckor innan fröet kommer upp ovanför jorden.
 • När fröet har kommit upp och de 2 första bladen har kommit ut på plantan så kan du ta bort plasten som du lagt över.
 • Du behöver inte vattna så mycket innan fröna har kommit upp ovanför jorden, utan det räcker med att du bara ser till att jorden är fuktig.
 • När du vattnar så är det en rekommendation att tillsätta växtnäring så att plantorna får maximalt med näring.
 • Du får därför räkna med att det tar mellan 6-8 veckor innan du kan plantera om dina jordgubbar.

Odla jordgubbar hemma
Förodling på ett större plantage för jordgubbar.

OMPLANTERING AV JORDGUBBAR EFTER FRÖSÅDD

Det tar ungefär 6-8 veckor efter att du har förgrott dina plantor tills de är stora nog för en omplantering. Den riktlinje du bör gå efter när det kommer till om huruvida plantan är redo att planteras om är att den iallafall har hunnit växa 4-6 blad. Så här gör du för att plantera om dina jordgubbar till större kruka:

 • Fyll avsedd större kruka med blomjord där du gärna har tillsatt växtnäring. Fyll krukan så att det är kvar ca 1 cm synligt av kanten innanför krukan.
 • Försök att lyfta plantan ur den mindre krukan mycket varsamt.
 • När du har fått upp plantan och ser hur stora rötter den har så gör du en grop i motsvarande storlek i den nya krukan som plantan ska planteras i.
 • Placera plantan i gropen och fyll med jord på sidorna och platta försiktigt till jorden runt om så att den står stadigt i jorden.
 • Vattna plantan och jorden lätt så att jorden är fuktig.
 • Placera de större krukorna med plantor där de får mycket ljus och där graderna överstiger 18-20 grader ända fram tills det är dags att plantera ut dem i växthuset, jordgubbslandet eller i en blomlåda på balkongen.
 • När plantorna har börjat att bli redo för den slutgiltiga planteringen, så är det bra att börja vänja dem vid den nya miljön genom att ställa ut krukorna ett par timmar om dagen 5-7 dagar innan planteringen där de kommer att stå.

NÄR DET BLIVIT DAGS ATT PLANTERA UT DINA JORDGUBBAR

Odla jordgubbar
När jordgubbsplantorna har vuxit till sig ordentligt så kan du plantera dem där de ska stå fram till skörd.

När dina plantor har fått växa till sig ordentligt och nätterna inte längre är frostiga, så kan du börja förbereda plantorna för plantering utomhus. Oavsett om du väljer att plantera dina jordgubbar i jordgubbslandet, på frimark, i en blomlåda eller på balkongen så är det viktigt att utomhustemperaturen överstiger minst 15 grader innan du planterar ut dina jordgubbar. Såhär gör du när du ska plantera ut dina jordgubbar:

 • FÖRBERED PLATSEN DU SKA PLANTERA PÅ
  Om du ska sätta dina jordgubbar i grönsakslandet på frimark så kan det vara bra om du rensar eventuellt ogräs. Gräv och luckra upp jorden i ditt grönsaksland och fyll på med mer jord där det behövs och tillsätt gärna extra växtnäring. Om du ska sätta dina plantor i en blomlåda eller större hink eller kruka så fyller du bara på rikligt med blomjord och placerar dina plantor i dem.
 • VATTNA DEN NYA OCH GAMLA JORDEN
  När du gjort iordning plantornas nya plats, så är det viktigt att du blöter igenom den nya jorden så att den är fuktig samt vattnar igenom plantan i den gamla krukan så att den enklare ska kunna ta upp vätska från sin nta jord.
 • GRÄV EN GROP FÖR PLANTAN
  Gräv ut ett hål i den nya jorden som är ungefär lika stor som den mindre krukan som plantan legat i. Ta ut plantan ur den mindre krukan genom att klämma lite lätt runt plasten så att den släpper och kommer ut.
 • PLACERA PLANTAN I DEN NYA JORDEN

Sätt ner plantan och all jord som följde med från tidigare kruka i gropen, som du grävt för plantan i den nya krukan eller trädgårdslandet. Platta till jorden runt om plantan så att den ligger jämnt och avsluta med att vattna plantorna.

För dig som planterar dina jordgubbar i växthus där temperatur alltid överstiger 18-20 grader, så är det betydligt enklare att sköta om sina plantor. Då räcker det med att du direkt planterar ut dina plantor i växthuset direkt efter förodlingen och därefter låter dem växa och gro på den avsedda platsen hela tiden fram till skörd. 

SÅ SKÖTER DU OM DINA JORDGUBBAR

Nu har du äntligen fått ut dina plantor på den plats som de ska få växa sig mogna på, men nu då? Nu är det bara din skötsel som kommer att avgöra om du får en bra skörd eller ej. Nedan får du de skötselråd som du bör följa för att ta hand om dina jordgubbar på bästa sätt:

 • Vattna regelbundet, men inte för mycket. Känn alltid på jorden och håll den fuktig. 
 • Kika alltid efter ogräs och rensa bort. 
 • Tillsätt bärgödsel för att ge jordgubbarna extra mycket näring. 
 • Det är inte alltid som jordgubbsplantor ger så många bär första året efter plantering, men med åren så kommer plantorna att ge mer och mer bär. 
 • Plocka när de är mogna, kika efter de röda mogna bären och plocka dem som är klara. De går att spara i kylskåp om man vill vänta med att äta dem. 
 • Ta bort revplantor som växer upp och håll rent runt plantorna, så att de får maximalt med näring från jorden.

DAGS FÖR SKÖRD AV JORDGUBBARNA

Jordgubbsplantor ger som absolut bäst skörd när plantan är 2-4 år gammal, så räkna inte med alltför stor skörd under plantornas första sommar. Du kan se på jordgubbar när de är redo att plockas när hela jordgubben täcks av en jämn lite djupare röd färg. Jordgubben ska inte heller kännas hård, för då är den mest troligt inte färdig ännu.

Jordgubbar kan skördas från juli-september och mognar i olika takt, plocka därför helst jordgubbar som är helt mogna direkt innan de ska ätas och låt gröna och omogna bär hänga kvar. Jordgubbar går med fördel att frysa ner för att användas vid senare tillfällen i efterrätter eller smoothies.

Odla Jordgubbar hemma

RÄDDA DINA JORDGUBBSPLANTOR ÖVER VINTERN

Jordgubbar ger bättre och bättre skörd för varje år så därför är det en stark rekommendation att se till att rädda dina plantor över vintern. Det bästa sättet att rädda dina plantor under vintern är genom att täcka över plantorna med en fiberduk som får ligga där över vintern. Man kan också lägga ut halm eller bark mellan plantorna. 

Många väljer också att klippa ner sina plantor och tar bort revor efter skörden av bär på hösten. Plantorna mår bättre om man gör detta på våren och därför så rekommenderar vi att du täcker över dina plantor över vintern med en fiberduk och sedan klipper plantorna när våren kommer innan de ska frodas och växa inför nästkommande skörd.

Vill du odla fler grönsaker och- eller frukt utöver att odla jordgubbar?

(Visited 2 516 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close