Written by 9:23 e m Odla

Odla Rädisor hemma

odla rädisor

Rädisan är en av de enklaste grönsakerna att odla i Sverige eftersom att den inte kräver lika hög temperatur som många av våra andra favoriter i grönsakslandet gör. Rädisor till och med trivs i skuggan och mindre bra i direkt solljus och är inte bara goda – de är dessutom supernyttiga. I vår guide kommer vi att lära dig allt du behöver veta innan du sätter igång med din egen odling av rädisor hemma!

  • Genomgående beskrivning från frö till skörd.
  • Olika sorters rädisor. 
  • Hur du bäst tar hand om din odling.
  • När du bör plantera och när du kan skörda dina rädisor. 
  • Plantering på friland, i växthus och på balkong i kruka/hink.

rädisor med sallad

Rädisor är enkla att plantera, är tåliga och ger skörd snabbt! Goda i sallader.

Ingen förodling för att odla rädisor krävs

Rädisor är verkligen en omtyckt grönsak! Inte bara här i Sverige, men också på många andra ställen runt om i världen. Det beror främst på att rädisor växer snabbt på kort tid och kan skördas bara 3-5 veckor efter sådd. 

  • Ingen förodling krävs på våren när det kommer till rädisor, därför kan du med fördel plantera dem från maj-augusti.
  • Oavsett var du väljer att plantera dina rädisor så behöver du bara se till att jorden är porös och mullrik, för då trivs rädisorna som absolut bäst!
  • Du kan med fördel plantera rädisor både på friland, i växthuset eller i en hink eller kruka på balkongen.
  • Du kan blanda rädisor i goda sallader, i grytan, som snacks med dipp, på en smörgås och mycket annat gott.
  • Det finns olika sorters rädisor. Dels så finns det rädisor som är runda eller avlånga och färgerna kan variera från mörkröda, röda, vita och gula. Den vanligaste sorten av rädisa vi odlar i Sverige är ofta de runda mörkröda ( Exempel på klassiska sorter: Cherry Belle, Rapid Red och Burro Gigante).
  • Förutom sin goda smak så har rädisan flera läkande effekter på kroppen. Bland annat så är de rika på kostfiber vilket är bra för tarmarna och förbättrar matsmältningen.
  • Rädisan kan med fördel sås 2 ggr om man börjar tidigt på våren och sår igen när första skörden är plockad. 

rädisor grodd

Rädisans frö planteras direkt i jorden med 2-3 cm mellanrum och kan skördas efter 3-5 veckor.

Plantera Rädisor friland

Ingen förodling krävs som nämnt när du ska plantera rädisor, utan istället så planterar du fröet direkt i marken där du har tänkt odla dina rädisor. När du ska odla rädisor direkt i ditt grönsaksland så gör du på följande sätt:

  • Du planterar med fördel dina frön i början på Maj på våren. Rädisor kräver att det är minst 5 grader, så de tål lite svalare nätter och föredrar hellre svalare temperatur än höga temperaturer.
  • Läs på baksidan av din fröpåse vad som gäller specifikt för den sort du köpt.
  • Innan det är dags att plantera dina frön i marken så behöver du förbereda marken där du ska plantera. Luckra upp jorden med dina verktyg och fyll på med planteringsjord där det behövs.
  • Vattna jorden lite innan du börjar plantera så att den är fuktig när du ska plantera dina frön.
  • Placera fröna ytligt någon millimeter ner i jorden med ungefär 2 – 3 cm avstånd mellan varandra och om du gör flera rader så se till att du har 10 – 20 cm mellan raderna.
  • Rädisor trivs bäst där det är lite skugga, så försök plantera dem där de inte behöver stå i direkt solljus.
  • Rädisorna behöver nu få växa och gro i ett par veckor och under tiden som de växer så är det viktigt att jorden alltid är fuktig och att du vattnar dem ofta.

Det bästa med rädisor är att de är så lättskötta som de är, samt att när du väl har satt dem  i jorden så är verkningstiden väldigt kort (3-5 veckor). När du sedan skördar dina första rädisor, så kan du också med fördel placera ett nytt frö där rädisan du skördat varit planterad och därefter även skörda en gång till innan vintern kommer.

Odla rädisor hemma i växthus

Att odla rädisor i växthus är särskilt effektivt på våren då det är rätt kallt ute. I ett växthus så hålls det i regel en jämnare temperatur, vilket leder till att dina rädisor mest troligt kommer att gå att skörda på kortare tid. Om du vill plantera dina rädisor i växthus så gör du på följande sätt:

  • Välj ut en plats i ditt växthus som inte är i direkt solljus, gärna på en plats som är lite mer i skuggan.
  • Du kan plantera dina rädisor både i blomlåda, hink eller kruka.
  • Lägg rikligt med blomjord på avsedd plats och se till att jorden är mullrik och fuktig innan du börjar plantera dina frön.
  • Läs alltid på fröpåsens baksida för den sorts frön du köpt, så får du klara besked om var och hur du kan plantera dina rädisor.
  • Plantera dina frön någon millimeter ner i jorden med 2-3 cm mellan varje frö. Om du gör flera rader så ha minst 10 cm mellan raderna.
  • Vattna regelbundet fram till skörd.

rädiosor, morötter och sallad

Rädisor är goda i sallader och i grytor tillsammans med andra rotfrukter.

För dig som inte har växthus eller trädgårdsland

Bor du kanske i lägenhet och har bara en balkong? Det är faktiskt inga problem att ha sin egen hemmaodling av en rad olika grönsaker och örter i en större hink eller kruka på balkongen. Rädisor trivs i svalare och skuggiga klimat vilket ger dig en klar fördel, då en balkong ofta kan erbjuda detta. Om du vill så rädisor och ha dem på din balkong så gör du på följande sätt:

  • Rädisor sås med fördel valfritt mellan Maj och Augusti.
  • Häll rikligt med blomjord i krukan/hinken/blomlådan som du har tänkt så dina frön i. Se till att jorden är fuktig innan du börjar planteringen.
  • Gör små hål med några millimeters djup och med 2-3 cm mellanrum och om du gör flera rader med rädisor så se till att ha en decimeter mellan varje rad.
  • Placera rädisorna där de inte står i direkt sol, utan gärna lite mer i skuggan på din balkong.
  • Låt aldrig dina rädisor bli torra och vattna ofta och regelbundet.

Skörda och plantera fler rädisor

På grund av den otroligt snabba takt som rädisor växer i från frö till skörd, så kan man med fördel omplantera nya frön varje gång som man plockar en mogen rädisa ur sitt plantage. Detta gör du genom att plantera ett frö i hålet som blir kvar av rädisan som du plockat. Skördetiden är 3-5 veckor efter sådd och genom att göra på detta sätt så har du färska fräscha rädisor hela sommaren och ända in till hösten.

Hur vet du om rädisan är mogen att skördas? Ju mer rädisan växer så kommer du att se knölen på rädisan sticka upp ur jorden och ha fått en djup och klar röd färg. Det är genom att se på denna knöl som du kan se om det är dags att skörda din rädisa.

Odla Rädisor hemma

Du kan se när det är dags att skörda dina rädisor på den röda knölen som sticker upp lite från jorden.

Olika sorters Rädisor att odla

De flesta känner igen rädisan som en röd rotfrukt som är rund, men det finns också de som är mer avlånga i formen. Rädisor är inte heller alltid den klassiska röda färgen som vi är vana att se dem i, de kan variera från mörkröda, röda, vita och gula. Här är några exempel på de mest planterade rädisorna här i Sverige som har den klassiska röda färgen:

CHERRY BELL

En klassiskt rund och röd rädisa som kan skördas 4 veckor efter sådd. Är en pålitlig frösort som är känd för att ge gott om skörd. 

RAPID RED

En mycket liten röd rädisa som är supergod att använda i sallader och kan skördas 3-4 veckor efter sådd. Du kan med fördel använda denna sort smörstekt och på smörgåsen också. 

BURRO GIGANTE

Det här är den största sorten av rädisor som är vanliga att odla i Sverige och ger rädisor som är 4-5 cm i diameter och har en mild smak. Ger runda och klarröda rädisor som kan skördas 4-5 veckor efter sådd. 

röda rädisor i solen

Jätte-rädisorna Burro Gigante blir hela 4-5 cm i diameter och härstammar från Sardinien.

Rädisor är goda och läkande

Rädisor är riktigt nyttiga och det finns flera anledningar för dig att äta rädisor så ofta du kan och du kan bara låta din fantasi sätta gränser på vad du kan använda dina rädisor till. Men det positiva med rädisor är att de är kända för att ha många läkande effekter på kroppen:

  • Om du har problem med magen och matsmältningen så kan rädisor hjälpa till då de är väldigt rika på kostfiber. Detta hjälper tarmarna att smälta maten du äter.
  • Minskar inflammation och lugnar hudåkommor samt verkar smärtlindrande och minskar svullnad.
  • Stärker ditt immunförsvar eftersom att rädisor är fullproppade med både c-vitamin och zink som tillsammans bekämpar virus.
  • Detoxar inte bara dina tarmar och mage, utan även levern och gallblåsan.
  • Stärker ditt immunförsvar och motverkar hjärt och kärlsjukdomar.
  • Hjälper dina njurar att göra sig av med toxiner.

Vill du odla fler grönsaker och- eller frukt utöver att odla Rädisor?

(Visited 855 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close