Written by 6:02 e m Odla

Odla Tomater hemma

Dessa röda, härliga grönsaker som gör sig väl både i sallader och i många maträtter. Ja, vi pratar såklart om våra underbara tomater – och är dessutom enkla att plantera hemma både i växthus, en stor kruka eller i trädgårdslandet. Häng med i vår guide och lär dig mer om:

 • Olika sorters tomater och var de trivs bäst.
 • Hur du odlar tomater i växthus.
 • Hur du odlar tomater på balkongen.
 • Odling av tomater på friland/i grönsakslandet.
 • Steg för steg från frö till skörd.
 • Hur du sköter om dina tomater.


Tomater är enkla att plantera hemma och ger dig härliga, röda och söta tomater lagom till sommaren.

Förodla tomater

Oavsett vilket sätt som du har bestämt dig för att odla dina tomater på, så kommer du att behöva förodla dina frön först (detta ska du helst göra tidigt, redan i Februari-Mars). För att förodla dina tomater, följer du enkelt dessa steg:

 1.  Häll fuktig såjord i små krukor.
 2. Placera i ett frö per kruka.
 3. Täck över krukan med plastfolie och stick sedan små hål för luft i plasten.
 4. Placera krukorna där det är varmt men inte i direkt solljus.
 5. När plantorna har blivit lite större och går att plantera om, så kan du plantera dem i större krukor eller där du har tänkt att de ska växa.
 6. Om du planterar dem tillsammans, tänk på att hålla ett mellanrum på ungefär 60-80 cm mellan varje planta. Plantera alltid om i ny och näringsrik jord när du flyttar dina plantor till större krukor eller utrymmen.
 7. Plantorna kan flyttas utomhus eller till växthus när det aldrig går under 10 grader i temperatur, gärna i början av Juni. 
odla tomater på rätt sätt

Förodla tomaterna i Februari-Mars och plantera sedan om de små plantorna till nya större krukor.

Olika sorters tomater

Du kan också enkelt köpa en redan förodlad tomatplanta hos din blomsterhandlare och plantera om, men det är något alldeles särskilt med att plantera sina egna tomater från frö till skörd. Beroende på var du har tänkt plantera din tomatodling, så kan det vara en god idé att välja en tomatsort som passar dig bäst. Viktigt att veta är att alla sorters tomater växer bäst i ett klimat med över 10 grader.

Odla tomater friland

 • Om du har tänkt ha dina tomatväxter utomhus i en kruka på balkongen, i en hink eller i ditt grönsaksland på gården så ska du välja en tomatsort som är avsedd för utomhusodling.
 • Denna typ av tomat kallas för frilandstomat och är tålig och ger i regel fantastiskt fin skörd.
 • Viktigt när du planterar på friland gällande tomater är att de kan behöva hjälp att stödja upp sig, bind därför gärna upp dem med pinnar som stöd. 

Odla tomater växthus

 • I ett växthus så bör du använda tomatsorter som är avsedda för växthus, men det brukar gå fint även att plantera frilandstomater också.
 • Det är viktigt att du håller ett stort mellanrum mellan plantorna (60-80 cm) oavsett vilken sort, då tomater behöver gott om plats, även i ett växthus.

Odla tomater i kruka/hink

Odla tomater i växthus eller fritt
Tomater trivs lika väl på balkongen i en stor kruka eller ampel, som i trädgårdslandet.

Om du är boende i lägenhet och har tänkt ha dina tomater på balkongen, så är det enklast att odla tomater i hink eller kruka. Om man ska plantera sina tomater utomhus så kan man vänta med att förodla tomaterna till April, därefter gör du på följande vis:

 • När dina frön fått förodlas i 6-8 veckor så är det dags att plantera om dina tomater.
 • Välj en kruka eller hink som rymmer minst 20 liter jord. Om du planterar tomaterna tillsammans, så se till att de har gott om utrymme mellan växterna.
 • När dina tomater börjat blomma så bör du fylla på med gödsel i jorden till din planta så att den får extra mycket näring.
 • När frukterna är röda och mogna är det dags för skörd.

Odla tomater i ditt trädgårdsland

Att odla tomater på friland går minst lika bra som att odla i växthus. Enda skillnaden egentligen i hantering när man odlar utomhus i jämförelse med växthus är att man kan vänta lite längre med förodlingen och göra denna i April. Såhär gör du för att plantera tomater på friland:

 • Plantera ut växterna 6-8 veckor efter att du planterat dina frön inför förodlingen.
 • Använd rikligt med jord och plantera växterna med 60-80 centimeters mellanrum.
 • Sätt upp pinnar som stöd för dina tomatplantor och bind upp dem så att de har stöd för väder och vind.
 • Vattna ofta och regelbundet samt tillsätt extra gödsel när tomatplantorna börjat blomma.

Odla tomater i växthus

Det absolut mest ultimata när det kommer till odling av tomater hemma är givetvis om man har turen att äga ett växthus. I ett växthus behöver man aldrig oroa sig för väder och vind och där kan plantorna frodas i sin egen lugna takt i den perfekta inomhusmiljön. Såhär gör du för att odla tomater i växthus:

 • Förodla dina tomater redan i Februari-Mars och låt dem komma upp en bit tills de är möjliga att plantera om.
 • Du kan plantera ut dina tomater när som helst, bara du är säker på att ditt växthus håller minst 10 grader, även om nätterna.
 • Plantera ut dina tomater i krukor eller blomlådor i ditt växthus i rikligt med jord. Låt plantan vara centrerad i mitten och plantera tomaten djupt i jorden.
 • Placera stödpinnar eller nät så att plantorna kan stödja sig mot pinnarna eller slingra sig runt nätet. När frukterna börjar komma, så kan det bli tungt för plantan att hålla upp sig själv.
 • Se alltid till att jorden är fuktig och vattna dina tomater med jämna mellanrum.
 • Lägg till extra gödsel då och då, gärna i samband med att tomaterna blommar och du inväntar skörd. 
odla tomat i växthus
När du odlar tomater i växthus behöver du inte oroa dig för väder och vind, då dina plantor alltid står skyddade.

Hur sköter du om din tomatodling på bästa sätt?

När det kommer till att ta hand om din tomatodling så finns det helt klart en hel del tips som du kan följa för att skörda fram de absolut godaste tomaterna. Några tips som vi vill dela med oss av till dig är:

1. Plantera aldrig ut dina tomater för tidigt. Det är viktigt att du inte är för snabb med att plantera ut dina tomater för tidigt, specifikt inte i de fall där du har plantorna utomhus på friland eller i kruka på balkongen. Varför? Jo för att om det fortfarande är nattfrost om nätterna, så kan dina plantor frysa ihjäl.

 2. Ställ dina plantor där de får ultimat med sol.
Tomater älskar sol och ljus, så se till att ställa dina tomatplantor på en plats där de får så mycket ljus och värme som möjligt under dagens ljus timmar. Om du ställer dem på en plats där de får direkt solljus ofta så kan det vara bra att ha en sprayflaska eller vattenspridare som du kan fukta plantan med.

3. Tillsätt alltid ny jord vid omplantering.
När det blivit dags för omplantering av dina tomater så är det viktigt att du ger plantan ny jord som är full med växtnäring. Det bästa sättet att ta hand om plantan på fram till skördning är också att tillsätta gödsel eller annan näring ett par gånger under perioden fram till skörd.

4. Plantera dina tomater djupt ner i jorden.
Ju djupare ner som du planterar din planta desto större och starkare rötter växer plantan under jorden. Detta gör din tomatplanta mer potent och stabil, vilket gör plantan starkare och mer tålig.

5. Ruska på blomklasarna när tomaten bommar.
Genom att ruska på blomklasarna så hjälper du tomaten med pollineringen vilket gör att du får fler tomater sedan när det är dags för skörd. 

6. Håll borta ohyra.
Genom att plantera ett par tagetes i samma kruka/hink eller blomlåda som dina tomater så håller du enkelt ohyra borta från dina växter.

7. Vattna dina tomater ofta. Tomater trivs i rikligt med jord som alltid är lite fuktig, se därför alltid till att din planta har de bästa förutsättningarna för att växa. Vattna dina tomater ofta och regelbundet och använd även gärna sprayflaska med vatten för att fukta växten.


När det äntligen blivit dags att skörda tomater

Det är som godast att äta helt nyplockade tomater och det kan vara en lång väntan vad det känns som  medans tomaterna mognar och får sin röda färg. Här kommer ett par tips när det kommer till skörd av tomater:

 • Plocka helst tomaterna precis innan du ska äta dem för att de ska smaka bäst. Tomaterna är mogna när de fått sin röda fina färg.
 • Plocka hellre dina tomater i flera omgångar och ät dem färska, tomater tappar sin naturliga smak och sockerhalt när de lagras.
 • Du kan också plocka in tomater som inte ännu är helt mogna och röda i färgen och låta dem ligga tillsammans med mogna tomater, så mognar de snabbare.
 • Beroende på vilken sorts tomater du har planterat så kan det vara lite längre tid från blomning till det är dags för skörd. Mindre tomater mognar snabbare än större tomater.
 • När det är dags för årets sista skörd på början av hösten och nätterna börjat bli kalla igen, så kan du ta in tomatplantan och ställa i ett ljust fönster och låta de sista tomaterna mogna inomhus.
odla tomater, solmogna tomater
När tomaterna har fått en djupröd färg är de redo att plockas och ätas.

Vill du odla fler grönsaker och- eller frukt utöver att odla tomater?

(Visited 1 000 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close