Written by 8:19 e m Odla

Plantera i kruka

Plantera i kruka Odlandet

Att plantera i kruka är enkelt, roligt och tillgängligt för de allra flesta, oavsett om man bor i en villa, insett radhus eller i en lägenhet. Det går till och med att plantera och odla i kruka inomhus. Om man tycker om att möblera om ofta så passar krukor mycket ba eftersom att de är enkla att flytta runt och kan förändra en miljö rätt mycket. 

Vilka är fördelarna med att plantera i kruka?

Fördelarna med att plantera i kruka är många:

 • Att odla i kruka gör det enkelt att variera sina växter och blommor efter säsong under året. 
 • Det går att plantera i kruka i princip i vilken miljö som helst. 
 • Man kan odla i kruka hela säsongen. 
 • Krukor kan fungera som ett vackert och praktiskt insynsskydd. 
 • Att flytta runt sina krukor kan erbjuda rum och utemiljöer nya utseenden. 
 • Det är lätt att flytta sina krukor så att växterna får optimala tillväxtförhållanden, som till exempel ljus. 

Hur man planterar i kruka?

Att plantera i kruka är som sagt enkelt, men om man aldrig har gjort det förut kan det vara värt att följa dessa enkla steg för att vara säker på att man gör rätt:

 1. Välj de växter du ska plantera. Tänk på vilka ljus- och vattenförhållanden du kan erbjuda växten. Det är också en bra idé att para ihop växter med varandra som har samma behov. 
 2. Välj rätt kruka! Det är viktigt att välja en kruka som har ett hål i bottnen, där vattnet kan rinna ut. Man kan också börja med att lager lecakulor i botten av sin kruka för att se till så att jorden inte står kontinuerligt blöt. För att ta bättre hand om lecakulorna, så att de både håller längre och så att man kan använda dem igen, så är det rekommenderat att lägga en tunn fiberduk ovanpå lecakulorna i krukan. Det hindrar jorden från att blandas med kulorna samtidigt som vatten lätt kan rinna igenom. 
 3. Fyll upp till två tredjedelar av krukans volym med rätt odlingsjord. 
 4. Om du ska plantera plantor så börjar med att ta ut plantorna ur sina plastkrukor, som de kommer i när man köper dem. 
 5. Sätt i plantan i krukan och fyll på med jord till dess att det känns som att plantan sitter stadigt i krukan, och vattna sedan rikligt. 
Odla i kruka odlandet

Att välja rätt jord till sina plantor 

Att välja rätt jord när man planterar i kruka kan vara avgörande för hur bra växten kommer att må, eftersom att jordmassan i en kruka är begränsad, jämfört när man odlar direkt i marken. Den viktigaste faktorn att kontrollera och prioritera högt är jordens struktur. Odlingsjord i kruka ska vara luftig och lättförståelig de nya rötterna att tränga igenom. För att förbättra strukturen ytterligare så kan man blanda jorden med lecakulor. Jord som används i krukor innehåller vanligtvis både snabbverkande och långverkans näring men när man odlar i kruka så behöver man ändå alltid tillföra mer näring under växtens liv. Det beror på att näring alltid försvinner från planteringen med vattning och regnskurar.  

Exempel på plantor som trivs i kruka

Här ger vi flera exempel på grödor som är enkla att plantera o h som dessutom för det mesta trivs alldeles utmärkt i en kruka:

 • Basilika: börja med att sätta basilikans sticklingar i vatten. Överför och plantera sedan sticklingarna i kruka när de börjat få rötter. När man planterar basilika i kruka så kan man nästan få en oändlig skörd, då basilikan fortsätter att växa även när man plockar bladen. 
 • Lök: lök är enkelt att plantera, och man kan till och med använda sig av löken i ens matrester! Den börjar växa så fort man sätter den i jorden. 
 • Sötpotatis: sötpotatis är lite svårare att odla, och de växer och gror från de gröna skotten som hittas på de vuxna potatisarna. Men det kan vara mödan värt eftersom man kan spara en hel del pengar på att odla sin egen sötpotatis istället för att köpa den dyrt i butiken. 
 • Ingefära: att odla ingefära hemma är lätt men det man ta tid, så det gäller att ha tålamod med sin planta. Efter att man grävt ner en bit överbliven ingefärsrot i jorden, så kan det nämligen ta så lång tid som ett år för de nya rötterna att bli redo för att skördas.  
 • Rosmarin: rosmarin är en av de mest populära örterna att odla hemma. Allt man behöver göra är att blanda lite sand med odlingsjord och sätta i sin lilla stickling. Sen är det bara till att vänta på sin nya buske! 
 • Tomat: tomat trivs bra i kruka och en bra skörd kan ge tillräckligt mycket tomat för en riktigt god och smakrik pastasås! Använd tomatfrön eller en gammal tomat. 
 • Mynta: mynta är också en populär ört att odla hemma, på grund av att det är så enkelt men säkert också på grund av att det är så gott med mynta i en kall drink eller i sitt te. 
 • Citron: citron är faktiskt enklare än många tror att odla på egen hand. Det viktigaste är att man tar sina frön från en citron som har odlats ekologiskt. En citronplanta kräver mycket solljus. 
 • Champinjoner: tänk dig att kunna skörda din egen svamp till den där krämiga pastasåsen. Det går faktiskt att odla champinjoner hemma året om, och enkelt är det också dessutom. Allt man behöver göra är att använda sig av stjälkarna från ens köpa champinjoner och sätta ner i jorden. 

Välja rätt kruka att plantera i

Vilken kruka som passar bäst beror helt enkelt på vilken planta krukan ska vara till. Om man är osäker i sitt val så kan man till exempel besöka en planteringsbutik, där den kunniga butikspersonalen kan guida en till den rätta krukan. Om man istället köper sina krukor från butiker på internet, så brukar krukorna ha bra och informativa beskrivningar för vilken typ av odling som de olika produkterna passar bäst till. När man hittat den mest praktiska krukan, så är nästa steg att välja den som man tycker är finast. Vilken typ av stil man är ute efter beror på vilken typ av miljö som krukan ska passa in i. 

(Visited 165 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close