Written by 2:23 e m Odla

Tomater – så skördar du dem på rätt sätt!

Skörda tomater odlandet.se

Om du ännu inte har tagit del av vår guide på hur du odlar tomater, så skulle vi rekommendera dig att börja med att läsa den innan du läser om hur du skördar dina tomater mer genomgående i denna artikel.

Att kunna håva in den ljuvligaste skörden av klarröda och goda tomater är bland den härligaste känslan vill vi lova dig! Tomater är en av våra mest odlade grönsaker och passar både i sallader och i många olika maträtter som i soppor, i grytor och på grillen. Att odla och skörda tomater hemma är busenkelt, här kommer vi att lära dig bland annat:

 • Hur du tar hand om dina plantor och skördar tomater på bästa sätt.
 • Hur du ser om dina plantor trivs.
 • När tomaterna är redo att skördas.
 • I vilka månader man kan skörda sina tomater.
 • Steg för steg vid skörd av tomaterna. 

Oavsett om du odlar tomater växthus, eller om du odlar tomater i hink på balkongen så finns det många saker du kan göra för att lyckas med din odling. Följ med i vår guide för den bästa skörden tomater varje år – så kommer du veta precis hur tomaterna vill bli omhändertagna av dig!

Skörda tomater
Tomater skördas olika beroende på storleken av tomaterna på den sort du valt att plantera. Mindre tomater skördas i regel tidigare och större tomater skördas närmare hösten. 


SKÖTSELRÅD FÖR DEN ABSOLUT BÄSTA TOMATSKÖRDEN

Det finns en hel del du kan tänka på när du tar hand om din planta under tiden som den växer och mognar sina tomater. För att få den absolut bästa skörden så ska du helst ha odlat dina plantor som senast i Maj. Om du vill att dina plantor ska växa i optimal takt och få så många tomater som möjligt så ber vi dig följa dessa råd.

Våra bästa tips:

 • TÄNK PÅ GÖDSLINGEN
  Först och främst så är det viktigt att tänka på gödslingen till dina plantor och det finns ett par olika typer som du kan välja mellan. Välj en gödsling som passar den typ av odling du har (växthus, frimark, balkong etc).

 • SÄTT UPP STÖD
  När din planta börjar bli större så kan det vara bra om du sätter upp ett stöd som hjälper plantan att hålla sig stadig, som en pinne eller ett nät.

 • TOMATER TRIVS I ÖVER 20 GRADER
  Håll alltid koll på hur dina plantor verkar må, då de är känsliga för att bli både överhettade och nedkylda. Tomater trivs bäst i 20-25 grader

 • TOPPA DINA PLANTOR
  Toppa av toppen på dina plantor när plantan har hunnit växa ut ett par blomklasar. Det är där de kommande tomaterna kommer att växa. Detta hjälper växten att ge näring till tomaterna de redan startat och sluta växa på höjden.

 • TA BORT SMÅ GRENAR
  Det kommer hela tiden ut nya små grenar i vecken till klasarna och dessa bör du klippa eller knipsa bort med fingrarna.

 • VATTNA OFTA, MEN LAGOM
  Det är bra att vattna plantorna ofta så jorden alltid hålls fuktig och se till att plantorna är placerade i rikligt med näringsrik jord. Vattna inte för mycket då det riskerar risken för bladmögel. 

 • TA BORT FLER GRENAR
  När plantan har börjat växa gröna små omogna tomater kan du välja att ta bort de grenar där solen inte når in (då tomater inte mognar om de inte får vara i solen). Då behöver inte längre plantan heller lika rikligt med vattning eftersom att det är mindre grenar att försörja.

 • KLIPP BORT BLAD SOM SKYMMER SOLEN FÖR TOMATERNA
  När de nedersta klasarna har fått storleken som den tomatsort du planterat ska ha, så är det bra att avlägsna de mindre bladen och grenarna. Detta gör du nedanför klasen och skär av närmast stjälken. (Detta signalerar till de ännu omogna tomaterna att skynda på sin mognad).

NÄR TOMATPLANTAN MÅR SOM ALLRA BÄST!

Som du säkert kan känna igen dig i, så blir allt som man planterar från frö i jord ens bebisar. Man lär sig oftast att se på plantan om något inte stämmer. Du kan enkelt hålla koll på dina plantor och se på dem hur de mår och vad de behöver mer eller mindre bara genom att låta bladen tala med dig.

Så märker du på tomaterna hur de mår:

 • Vid mörka fläckar så tyder det på att det kan vara för kallt där plantan växer. Se till att du inte planterar ut din planta förrän de frostiga nätterna är över på försommaren.
 • I de fall där tomatplantans blad blir krulliga längs med kanterna så tyder det på att tomaterna tycker att det är för kvavt och varmt och vill ha lite mer svalka.
 • Om tomatplantans blad blir gula längs med kanterna så är det stor chans att växten lider av näringsbrist.
 • Ifall tomaterna verkar hängiga så betyder det att de behöver mer vatten.
 • Beroende på vilken sorts tomater du odlar så är alla olika, det är viktigt att du läser information om skötselråd som står på frö-påsens baksida.

Genom att ta hand om dina tomater på bäst sätt, så kommer du också att kunna njuta av en bättre skörd där du får maximalt med tomater. Beroende på vilken sorts tomater som du odlat så kan det vara lite olika tid på hur lång tid det tar från blomning till skörd men det kan variera från 8 veckor och uppåt.

OLIKA SORTERS TOMATERS SKÖRDETID

Det finns massor av olika sorters tomater som man kan odla och skörda och nedan finner du information om de vanligaste sorterna som vi odlar i Sveriges klimat och som alla är enkla och goda att odla hemma oavsett var man odlar sina tomater.

KVISTTOMATER

Kvisttomater är vanliga och odlas med fördel i växthus. Denna sort tomater är känslig och har en längre skördningstid, då de enbart får plockas när tomaterna har nått sin djupröda färg. När man skördar kvisttomater så skär man av hela kvisten som tomaterna växer på. Kvisttomater är medelstora till stora i storleken. 

KÖRSBÄRSTOMATER

Körsbärstomater är en fröjd för smaklökarna med sin ofta söta smak och tunna skal. Denna sorts tomater kräver mindre tid på sig att bli mogna eftersom att tomaterna är så små. Körsbärstomat finns i olika färger och kan vara både gul, orange, röd och körsbärsrött. Skördetid på mindre tomater brukar vara mellan Juli-September.

FRILANDSTOMAT

Alla sorters tomater som kan odlas på friland växer i regel så det knakar på nolltid. Det viktiga med frilandstomater är att de får hjälp att hantera väder och vind då de står oskyddat till. Detta genom att du binder upp pinnar och/eller nät som stöd. Frilandstomater har relativt kort skördetid och skördas mellan Juli-September.

VÄXTHUSTOMATER

Många sorters tomater är perfekta att odla i växthuset och dessa brukar man plantera ut i början av Maj. Kolla alltid på fröpåsen för att kika så att den sorten tomat du tänkt köpa trivs bäst. Tomater i växthus kan skördas olika beroende på sin storlek, där mindre tomater har en kortare skördetid.

Skörda tomater

BUSKTOMATER

Busktomater behöver förodlas inomhus på våren och kan skördas under sensommaren. Dessa tomater passar mycket väl för dig som planterar dina tomater i kruka eller hink på balkongen, altan eller i grönsakslandet. De blir medelstora, runda och smakrika med en gudomlig sötma. När den djupröda färgen är uppnådd är tomaterna redo för skörd.

SÅ SKÖRDAR DU DINA TOMATER

Höjdpunkten med en hemmaodling är såklart när det har blivit dags att plocka tomaterna och använda dem i matlagning. En stor fördel med tomater är också att du inte behöver plocka dem alla bara för att de är mogna, utan du kan i regel plocka mogna tomater vid behov och i samband med att du ska äta dem. Såhär gör du när det blivit dags att plocka tomaterna:

 • Tomaterna är enklast att se på färgen när det har blivit dags att skörda dem. Beroende på vilken sort du planterat så brukar detta variera beroende på hur stora tomater din planta producerar.
 • Färgen för en mogen tomat kan variera en hel del beroende på vilken typ av planta du har. Tomaterna kan vara allt från gul till riktigt mörk i färgen. Det viktiga är att du följer anvisningarna som gäller för just den sort som du planterat.
 • När du skördar eller plockar tomaterna så bryter du eller skär av dem så nära stjälken som möjligt.
 • Ofta i skördetider så är det alltid några gröna tomater som har mognat saktare än övriga. Men misströsta ej, dessa tomaterna kan du låta hänga kvar så länge som möjligt tills de fått sin djupröda färg.
 • Om du har många gröna tomater så kan du ta in dem i värmen och låta dem mogna inomhus. Se bara till så att din planta har gott om ljus inomhus. Tomater mognar snabbare om du lägger dem tillsammans med äpplen bland annat.
odla och skörda tomater
Det är vanligt att tomater mognar ojämnt, gröna tomater kan mognas inomhus. 

TA IN TOMATER I VÄRMEN PÅ VINTERN

Om du hittat din absoluta favorit-sort när det kommer till tomatodling så kan du ta in din planta över vintern. Om plats inte finns för fler växter inomhus, är det bäst att spara en eller flera sticklingar från din tomatplanta. Tomatodlingar som redan har fått frukt på plantan växer även inomhus förutsatt att den får mycket ljus.

Tomatplantor ogillar kyla starkt och bör aldrig behöva stå ute under frostiga nätter. Om du vill spara din tomatplanta till nästa år bör ta in den i början av hösten. Du kan också utöver sticklingar även spara frön från dina plantor, så att du kan plantera nya till nästkommande vår.

(Visited 5 580 times, 4 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close