Written by 10:10 e m Odla, Trädgårdsredskap, växthus

Växthus – vilket är bäst?

Vilket växthus ska man välja när det har blivit dags att starta sin egen odling? Det finns många saker att tänka på innan du väljer vilken typ av växthus som du ska köpa. Att odla i växthuset är en ren dröm och du har helt klart ett försprång för många typer av växter. Detta eftersom odling i ett växthus ger de perfekta förutsättningarna för en god skörd.

Det finns många olika typer av växthus som du kan odla i. Det finns både de som inte har någon uppvärmning och de där du kan installera värme för dina växter. Växthuset kan också ställas mot husets vägg. Det finns också växthus som är till för inomhusbruk samt stora och små växthus. Eftersom att vi i norden inte har samma odlingsmöjligheter som platser på varmare breddgrader, så är växthuset drömmen för många som vill ha hemmaodling. 

Växthuset – möjligheternas hus

 • Oavsett vad du vill odla så växer de flesta växter och grönsaker fantastiskt bra i ett växthus. Detta på grund av att det ger odlingen möjligheten att växa i perfekta förutsättningar där din odling alltid är skyddad.
 • I ett växthus så kan du odla allt från krukväxter och grönsaker som sallat, rädisor, gurka och tomater. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna, särskilt om du har ett växthus där du kan installera värme. Då behöver du inte vänta på att vädret och graderna utomhus är rätt för sådd.
 • Ett växthus kan anpassas efter dina behov, både efter storlek och finesser. Du kan antingen bygga ett växthus själv eller köpa ett färdigt fabrikstillverkat växthus.

Bygga växthus själv eller köpa ett fabrikstillverkat?

Många väljer att bygga växthuset själv och skapa den perfekta miljön för växterna att växa i. Att bygga växthus själv kan man göra genom att köpa fönster och placera på stommen som man bygger i trä. Andra väljer att klä väggarna av stommen med plast istället. Plast både släpper in ljus och skapar en “växthuseffekt” med fukt till växterna.

Vissa anser att egenbyggda växthus oftast inte blir så snygga och föredrar hellre ett fabrikstillverkat växthus som pryder trädgården. Fördelen med att bygga växthuset själv är att man kan man anpassa storleken själv. Många föredrar detta då de kan återanvända material som gamla fönster vilket kan sluta i ett charmigt utseende.

Tips på fabrikstillverkade växthus:

Växthus “Popular 66” Grön

Växthus “Popular 66” Grön


Öppet och stilrent växthus med lättöppnad skjutdörr och öppningsbart fönster som gör det enkelt att öppna upp för ventilering. Odlingsyta 3,8 kvm vilket ger dig gott om utrymme för många växter.

 • Byggt i aluminium i mörkgrön kulör. 
 • Höjd, längd och bredd är 195 cm. 
 • 3 mm tjocka glas. 

Växthus “Royal 608” med integrerat fundament

Växthus “Royal 608” med integrerat fundament

Växthus mot väggen som har ett integrerat fundament och flera öppningsbara fönster för att skapa bra möjligheter för ventilation. Medföljande skjutdörr som kan monteras på valfri gavel. Odlingsarea i detta finurliga växthuset är 4,85 kvadratmeter.

 • Höjd: 329 cm, Längd: 254 cm, Bredd: 191 cm.
 • Dörrbredd 61 cm. 
 • 3 mm tjocka glas.

Växthus “Magnum 108” Grön

Växthus “Magnum 108” Grön

Det perfekta växthuset för dig som önskar en större odlingsyta och har en area för odling på hela 8,3 kvadratmeter. Har en bred skjutdörr som gör det enkelt att rulla in t.ex en skottkärra. I taket finns det 4 öppningsbara takfönster som ger växthuset en god ventilering. 

 • Byggt i aluminium med mörkgrön färg.
 • Höjd: 258 cm, Längd: 322 cm, Bredd: 257 cm.
 • Dubbelskjutdörr på totalt 116 cm.
 • 3 mm tjocka glas.

Bygg ditt eget växthus av gamla fönster

Många föredrar att återanvända och skapa av sådant som ska kastas. Att bygga eget växthus kan vara både miljövänligt och billigt om det görs på rätt sätt. Vanligaste sättet att bygga växthus på är genom att använda gamla fönster. 

Det går definitivt att bygga ett snyggt och praktiskt växthus på egen hand, även om man återanvänder gamla fönster. Ofta får de egengjorda växthusen en unik stil där du får möjligheten att bygga växthuset enligt egna önskemål. Detta är bra både när det kommer till storlek och för att passa in i övrig miljö på din gård.

Några tips till dig som ska bygga eget växthus:

 1. Bygg inte växthuset för litet eller för lågt – Det är bra att ha en högre takhöjd så att dina växter får plats och kan växa i volym. Om du har lite högre i tak så kan du även ha träd eller klätterväxter. Genom att ha ett rymligt växthus så kan du också ha växthuset som uterum.

 2. Gamla pardörrar kan bli en snygg entré – Det kan vara krångligt att ta sig in i växthuset om du ska in med exempelvis en skottkärra. Detta problem löser du lätt genom att bygga dit pardörrar till entrén.

 3. Ventilering är viktigt – Det är viktigt att du bygger ditt växthus så att det är enkelt att öppna. Det blir lätt kvavt och varmt i växthuset, därför är det bra om du bygger fönster öppningsbara så att ventilering är möjligt.

 4. Blanda olika råa material – Det finns många sätt att bygga växthus på. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur resultatet blir. En rolig idé är att blanda material som exempelvis snickra om gamla bräder till blombänkar eller använda armeringsjärn för klätterväxter. Du kan även använda odlingslådor i växthuset som du kan bygga helt efter egen smak och storlek som du sedan kan ha dina plantor i.

 5. Se till att ha all rekvisita – För att kunna bygga ditt drömväxthus så behöver du ha lecablock för att kunna bygga en stödmur och du behöver betong för att bygga golvet. Du behöver även ha träreglar och limbalkar för att bygga husets konstruktion där du sedan bygger dit fönstren på. Plåt behövs för att bygga stupränna och för regnskydd mellan glasen i taket.

Att bygga sitt eget växthus tar lite tid och kräver att man är händig men det är i regel värt det i slutändan eftersom att ett hemmabyggt växthus i regel kräver mindre underhåll än ett fabrikstillverkat växthus. När du väljer stomme till växthuset så kan det vara bra att veta att en trästomme kräver med underhåll en vad en metallstomme gör.

Glas eller plast?

Det är alltid bäst att använda glas eftersom att glas släpper igenom mer ljus från solen i växthuset i jämförelse med vad plast gör. Om man bygger en stomme för ett växthus så kan man klä in växthuset i polykarbonat kanalplast och denna plast går inte att ta sönder och ger en bättre isolering än vad glas gör.

Kanalplast är dessutom skyddande från solens UV-strålning vilket gör så att det är mindre risk att växterna gulnar. Om du har plast på växthuset så är det svårt att se igenom och med glas så kan du alltid skåda dina växter genom fönstren.

Placering av växthus

Det finns några saker du bör tänka på när du placerar ut ditt växthus. Beroende på storleken och designen på växthuset samt om du planerar att ha växthuset som ett kombinerat uthus där du kan sitta och äta t.ex, så kan det vara bra att placera växthuset så att du kan titta till det från husets synvinkel. Några saker du kan tänka på var du bör placera växthuset:

 • Placera växthuset så att det är du enkelt kan att ta dig mellan boningshus och växthuset.

 • Det är viktigt att tänka på sol och skugga. Placera växthuset så att växterna får tillräckligt med sol och värme under dagen och på en plats där växthuset får naturlig skugga från exempelvis ett träd. Detta är bra så att det inte blir för varmt i växthuset.

 • Undvik söderläge i de fall där du har ett väggplacerat växthus. I dessa fall är västerläge bäst för solmöjligheterna. 

El och vatten till ditt växthus

En annan god idé är att dra in el och vatten i ditt planteringshus. Då kan du enkelt kan vattna dina plantor, samt installera värmelampor i de fall där du vill odla även under de kallare månaderna på året. Detta är även bra då det fortfarande är för kallt för plantorna under nätterna. Om du ska koppla vatten och el till växthuset så är det viktigt att slangarna ligger under ramen till växthuset så att du enkelt kan ha vatten och belysning inne i ditt växthus.

Du kan också använda dig av jordvärme genom att placera isolering runt ramen och detta gör att ingen värme sipprar ut. Att isolera kan spara dig en hel del pengar och då är det bäst att isolera växthuset från utsidan över betong och lecamur. Försök att isolera så tätt som möjligt mellan isoleringsplattor och mur för att göra isoleringen hållbar.

(Visited 813 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close