Written by 12:31 e m Trädgårdsredskap

Bli av med ogräs på bäst sätt!

Hur blir man av med ogräs?

De flesta som drömmer om en härlig trädgård tänker kanske inte på att en trädgård också ibland blir attackerad av ogräs och ohyra. Det finns de som använder kemikalier för att bli av med ogräset, men det är inte bra för naturen. Därför ska vi dela med oss av våra bästa knep för att på bäst sätt rensa ogräset på ett naturligt sätt.

Problemen kan dyka upp på bland annat gräsmattan och mellan stenplattor och på grusgångar. Men lugn – det finns en hel del enkla knep du kan göra för att bli av med dem. I detta inlägg kommer du att hitta alla svar som du kan tänkas behöva innan du ger dig ut för att rensa bort ogräset i din trädgård.

Våra bästa råd mot ogräs:

  • A och O när det kommer till tips på hur du rensar ogräs på bästa sätt är helt klart att börja i tid! Det är nämligen bäst att börja tidigt på våren eftersom att ogräset inte börjar gro och växa förrän marken har nått kring 10 grader.

  • Istället för att använda kemiska preparat för att bli av med ogräset så är det bäst att göra det antingen genom att använda trädgårdsättika eller genom att täcka över marken med markduk eller barkmull.

  • Det är viktigt att använda hjälpmedel som hjälper dig att få upp ogräset med hela rötterna. I dessa fall är det bra att ha en ogräskniv eller trädgårdsspade till din hjälp.

  • Om du har ogräs i gräsmattan så är det bästa sättet att rensa gården på är genom att kratta ordentligt. Därefter bör du gödsla och strö ut gräsfrön där det behövs.

  • Om du har ogräs mellan plattorna på gården eller längs med grusgången så är det enklast att rensa ogräset för hand. Se bara till att dra upp ogräset med hela rötterna för att förhindra ytterligare växt av ogräs. Om det är mycket, så är det bäst att använda trädgårdsättika.

  • En av våra vanligaste ogrässorter är maskrosor som kan ta över en hel gräsmatta om man har otur. Här är det bra om du börjar i tid innan maskrosorna hela tagit över. Dra upp maskrosorna med rötterna kvar för att förhindra att de sprider sig. Maskrosor kan ha djupa pålrötter, därför är det extra viktigt att få med hela roten upp.

  • Om du får ogräs i ditt trädgårdsland så gäller detsamma, enklast är det att dra upp ogräset för hand med hela rötter alternativt använda en häcksax. Här är det extra viktigt att du inte använder kemiska preparat eftersom att det kan skada jorden för dina växter som du tänkt äta ur ditt trädgårdsland.

  • I de fall som ogräset tagit över din trädgård helt så kan du täcka över marken med en täckduk och låta denna ligga på marken mellan 1 – 3 säsonger och därefter ta bort duken för att starta om på en yta som är fri från ogräs.

Natria mot ogräs/ mossaOgräskniv  

Ogräskniv
Natria mot ogräs/ mossa

Olika typer av ogräs

Man dela in ogräs i två olika kategorier, antingen klassas de som ettårigt ogräs eller flerårigt ogräs. Fröogräs som sprids som frön med vinden och i jorden är den sort som man klassar som ettårigt ogräs. Denna typ får nytt fäste varje år. Fröogräs groddas på vården när det blir varmt och exempel är svinmålla, blåklint och baldersbrå.

Man talar också om fleråriga ogräs, eller rotogräs som man också kallar dem. Rotogräs övervintrar med rötterna under jorden och växer ovan jorden så snart våren kommit. För att de ska kunna växa så behöver marken kommit över 10 grader. Det är därför det är bäst att börja så tidigt som möjligt på våren. Exempel på denna typen av ogräs är bland annat maskrosor och brännässlor. Fröogräs har små rötter till en början och är enkla att rensa ut på våren. Rotogräs kan ha djupare rötter där du kan behöva använda redskap för att enklast rensa ogräset.

Trädgårdsättika

Trädgårdsättika är det bästa sättet att ekologiskt göra sig av med ogräset naturligt. Ultimat att använda både för ogräs i gräsmatta eller för ogräs mellan plattorna och på sten- eller grusgången. Trädgårdsättika innehåller 12 % ättiksprit och fungerar ypperligt specifikt mot fröogräs.

Du blandar trädgårdsättika enligt ordinationer på flaskan som du sätter i en sprayflaska. Du använder sedan lösningen på ogräset genom att spruta på växten. Det är en god idé att spraya på växten när solen skiner och upprepa vid behov. Ättikan gör så att växten skrumpnar ihop och dör så att du enkelt sedan kan avlägsna den.

Odlandet
(Visited 1 291 times, 8 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close