Written by 9:46 f m Odla, Trädgårdsredskap

Häcksax – batteri, bensin eller eldriven?

En häcksax är verkligen det perfekt redskapet att använda i trädgården både för att klippa buskar och häckar. Att ansa häcken eller buskarna på gården kan vara ett hårt jobb men det är nödvändigt. All form av trädgårdsarbete som innefattar att bli av med ogräs är i regel hårt. Eftersom att en häck i regel vetter ut mot vägen så kan grenarna skapa trafikfara om den inte klipps ned eller trimmas. Detta på grund av att en oansad häck kan skymma sikten för bilförare bland annat.

Det finns dessutom många olika modeller av häcksaxar och de uppfyller såklart alla sitt syfte. Beroende på storleken på din häck och mängden arbete du behöver göra, så kan det variera vilken modell som passar dig. Om du har mycket att trimma ned så kan du behöva en häcksax som är batteri, bensin eller eldriven. I denna artikel ska vi gå igenom hur häcksaxar kan hjälpa dig i ditt trädgårdsarbete samt vilken modell som kan passa dig och dina bäst.

Hur vet jag vilken modell som passar mig bäst?

Enkel häcksaxar är inte drivna av något bränsle och fungerar precis som en sax. Du kan med dessa enkelt förhand klippa ner häcken med denna modell, men detta kan ibland ta sin tid. Därför är det bättre att använda dig utav en modell som du kan starta elektriskt eller som är bensin eller batteridriven och trimma ner häcken eller buskarna med. Detta kan du tänka på innan du väljer modell:

 • Vilken modell som passar dig bäst ska baseras på behovet du har och hur mycket du behöver klippa.
 • Om behovet att klippa är stort är det en god idé att välja en häcksax som har en lång användningstid eller som är bensindriven. 
 • En batteridriven häcksax passar bäst för enklare buskar och häckar och om du har större häck eller buskar som ska klippas så kan det vara en god idé med en elektrisk häcksax, alternativt eldriven häcksax. En elektrisk modell är det mest miljövänliga alternativet, men denna typen av modell har sladd vilken kan vara i vägen och ökar risken för olyckor.  

Vad utmärker en bra häcksax?

Det är viktigt att din häcksax kapar grenar i häck och/eller buskar rakt, annars kan detta skada häcken. Det är också viktigt att häcksaxen inte är för tung att bära eftersom att jobbet ofta tar ett par timmar. En tung modell blir snabbt svårare att hantera och du kommer att bli tröttare än om du använder en lättare modell. En bra häcksax ska också ha god viktbalans, och inte vara varken för tung framtill eller baktill.

Olika modeller

De vanligaste häcksaxarna för större arbeten är antingen eldrivna eller bensindrivna och sladdlösa. Det är relativt säkert att använda häcksaxar om de är sladdlösa eftersom att det minimerar risken för olyckor. De batteridrivna häcksaxarna har uppladdningsbart batteri och är ofta lättare i vikt i jämförelse med en häcksax som är driven av bensin

Det finns som sagt en mängd olika modeller och för att du ska få en bättre överblick om vilken häcksax som passar dig så har vi även samlat några tips på häcksaxar som du kan kika in. Förhoppningsvis så finner du den häcksax som passar dig och dina behov bäst med hjälp av vår guide av olika modeller av häcksaxar. 

Manuell häcksax

Enkel grensax

En enkel grensax, eller manuell häcksax som de också kallas passar utmärkt för att klippa enskilda grenar. Denna modell ovan är en enkel grensax som är perfekt för att klippa raka snitt på grenar och buskar, vilket gör att häcken inte blir skadad i klippet och kan växa naturligt mellan varje klipp. Du kan med detta enkelt klippa av grenar som sticker ut efter att du har trimmat. Modellen passar bra för mindre krävande buskar och för enskilda kvistar i häcken.

 • Enkel häcksax som gör att du kan klippa mindre grenar. 
 • Kapar grenar i ett rakt snitt utan att skada häck eller buskage. 

Häcksax batteri:

Häcksax EasyCut 42 Accu

En batteridriven häcksax är perfekt eftersom att den är sladdlös och har uppladdningsbart batteri. Denna modell är lätt i vikten och väger 3 kg.  Har ett ergonomiskt handtag som gör det enkelt att klippa både häck och buskage med lätthet. Denna batteridrivna modell är dessutom tyst och skadar inte din hörsel när du klipper häcken. 

 • Lätt batteridriven häcksax på 3 kg. 
 • Har ergonomiskt utformat handtag. 
 • Längd på svärdet är 42 cm. 
 • Tillhörande bladskydd. 
 • Starkt och kraftfullt batteri med lång batteritid.

Elektrisk häcksax

Häcksax ComfortCut 700/65

Elektrisk häcksax som har en stark motoreffekt på 700W och en lång bladlängd på hela 65 cm. Väger 3,7 kg och kan enkelt kapa ned din häck på nolltid med sin kraftfulla motor och långa bladlängd. Denna häcksax används genom att du kopplar in maskinens sladd i ett eluttag för att kunna användas på bästa sätt. Passar perfekt för att även klippa tjockare grenar på grund av sin kraftfulla motor. 

 • Eldriven häcksax som kan kapa tjockare grenar med sin starka motoreffekt på 700W.
 • Ger en bra och god räckvidd på grund av det långa svärdet på 65 cm.
 • Väger 3,7 kg totalt och mycket kraftfull.

Är det svårt att hantera en häcksax?

Det viktigaste att tänka på är att en häcksax kan väga ett par kg och kan göra arbetet tungt och lätt otympligt om de är för tunga. Det är bra om du väljer en modell som har en bra viktbalans och har ett bra grepp. En annan sak som är viktig är styrkan på motorn i de fall där du använder en eldriven eller bensindriven sax. Kraftfulla och starka häcksaxar gör jobbet enklare för dig, eftersom att de har lättare att skära genom även tjockare grenar och kan ta bort det mesta som behöver klippas.

Vad kan man kapa med en häcksax?

Du kan inte kapa träd eller för tjocka grenar med en häcksax utan den är avsedd att klippa häckar och buskage. Knivarna och bladet på häcksaxar är utformade för att du ska kunna forma och trimma/klippa ner och inte för att kapa av. Viktigt är också att häcksaxar klipper helt raka snitt för att dels ge ett snyggt slutresultat men också för att forma häcken/buskaget snyggt. Många häcksaxar har knivar som är diamantslipade och laserskurna för att ge det perfekta bladet för detta avseende

(Visited 296 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close