Written by 11:05 f m Trädgårdsredskap

Klyv ved på nolltid med vedklyv!

Att klyva ved för hand med yxa är både energikrävande och tungt. Särskilt för dig som har behov av ved för uppvärmning av hus eller sommarstuga och behöver mycket ved. Det bästa sättet att kunna klyva din ved utan för mycket arbete är att använda dig av en vedklyv. Med en vedklyv så kan du spara in många timmars arbete och underlätta klyvningen av ved markant.

När veden har kapats och det är dags för klyvning kan du enkelt använda en vedklyv för att ersätta yxan. Klyvning av ved i en vedkap genomförs genom att veden läggs på maskinen. Därefter sköter maskinen klyvningen av veden genom att trycka träet mot en vass klinga. Det finns olika modeller av vedklyvare som är både större och mindre.

Säkerheten först när du använder vedklyv

Varje år så händer det olyckor i samband med vedklyvning med vedkap och i vissa fall är dessa allvarliga. Eftersom att du hanterar en maskin är det första du bör tänka på är säkerheten. Det gör du på bäst sätt genom att skydda dig på detta vis:

 •  När du klyver ved så riskerar du att få träflisor som kan skada om man inte är försiktig. Det är viktigt att du använder skyddsvisir för ansikte.
 • De stora flisorna kan göra att du får stickor i händerna under tiden som du klyver veden. Därför är det viktigt att använda arbetshandskar som skyddar dina händer under tiden.
 • Vedklyvare idag behöver uppfylla vissa säkerhetskrav, bland annat så måste det finnas en automatisk stopp i eldrivna vedkapar. Om något händer och du släpper spaken som driver maskinen att klyva så ska tryckmekanismen genast gå tillbaka för att minska risken för olyckor.

Säkerheten ska alltid gå först när du arbetar in din trädgård med maskiner. Oavsett om det är en häcksax, röjsåg eller vedklyv så är det viktigt att du följer säkerhetsåtgärder.

Vedklyv – olika modeller

Det finns en hel del olika vedklyvar beroende på behov. Mindre modeller av vedklyvar kapar i regel veden i två delar, medans större maskiner delar upp veden i fyra delar. När du ska klyva veden så finns det i regel en spak som du styr klyvningen med.

Det finns modeller av vedklyvar där du kan lägga veden antingen stående eller liggande. De stående vedklyvarna är i regel dyrare och mer kraftfulla. Om du är ute efter en billig vedklyv är det bäst med en mindre variant med den kraft som krävs för behoven. 

Vedklyv AL-KO LSH 520/5

Vedklyv AL-KO LSH 520/5

Liggande vedklyv med säker handstyrning för båda händerna och är idealisk för all form av vedklyvning. Liten och kraftfull med en hög klyvkraft. Har ett monterbart stativ med hjul som gör att den står stadigt.

 • Kan klyva ved med en längd på upp till 52 cm, 
 • Har en kraftig klyvkil som gör klyvningen enkel och smidig. 
 • Har en klyvkraft på upp till ett halvt ton. 
 • Väger 61 kg totalt.


Tips och råd till dig som ska klyva ved:

 • Innan du kan kapa upp dina vedbitar så behöver du ha fällt ett träd eller köpt färdigkapade delar. Det är viktigt att veden sedan har fått torka ordentligt innan du använder veden och detta krävs i regel mellan 6-9 månaders torkning.
 • Om du ska fälla träd själv som du tänker klyva till ved så är det bra att använda en motorsåg som hjälpmedel. Viktigt är att du vet vad du gör och har varit med vid trädfällningar tidigare innan du gör detta själv. Så att du minimerar riskerna att skada dig.
 • Glöm inte bort att använda skyddsutrustning som är passande för vedklyvning. Ett ansiktsvisir och skyddshandskar är väldigt viktigt men det kan också vara nödvändigt att använda hörselkåpor för att skydda öronen från maskinens höga ljud. 
 • Lövträd bör klyvas upp direkt efter att trädet har blivit fält. Barrträd kan med fördel ligga och torka ett par veckor innan det klyvs till ved.
 • När du ska klyva veden så är den perfekta längden på vedklabbarna kring 35 cm. Detta skapar ved som kan brinna längre tid men som ryms i de flesta kaminer och eldstäder.
 • Om du använder veden innan den har torkat ordentligt så bildar detta mycket brandrök som i sin tur kan göra att din skorsten sotar igen. Används bara ved som har torkat minst 6 månader innan du eldar med den. 
(Visited 1 133 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close