Written by 12:24 f m Odla, Trädgårdsredskap

Planteringsjord – så väljer du rätt!

Så tiden är äntligen kommen när det blivit dags att starta din egen odling hemma i växthuset eller trädgården? Då är det viktigt att tänka på är att ha det du behöver för att kunna starta med din odling. Jorden som du ska så din odling i är grunden för hela din trädgård. Hur vet du vilken planteringsjord som är bäst för din kommande odling? När du ska köpa jord så är det viktigt att du väljer rätt plantjord som tillför ultimat med näring till odlingen.

I detta inlägg ska vi bara fokusera på hur du enklast väljer rätt planteringsjord för din plantering. Detta val gör du beroende på vad du ska plantera och var du ska plantera din odling. Inledningsvis är det viktigt att du vet att hög kvalitet på planteringsjord kan vara avgörande för hur odlingen växer. Det är viktigt att ge plantorna rätt förutsättningar för att de ska må bra och de olika typerna av planteringsjord som kan användas kan skilja sig åt en del. Nedan kommer du att kunna läsa om de vanligaste typerna av jord du kan plantera i. 

Vad skiljer olika typer av planteringsjord åt?

Det finns många olika typer av jord och oftast kan du läsa på påsen vilken typ av jord det är. Ofta läser du planteringsjord, U-jord, EKO-jord, trädgårdsjord, blomjord eller såjord på påsen. Vad skiljer egentligen de olika typerna av jord som du kan plantera i åt? Nedan går vi igenom de olika typerna av jord för att du enklare ska kunna välja ut jorden som passar din odling bäst:

Planteringsjord

Planteringsjord är den vanligaste formen av odlingsjord för växter som växer i både rabatt, pallkrage eller kruka/hink. Denna jordtyp passar både utomhus och inomhus och har en luftig och näringsrik sammansättning. Denna jordtyp har även en mycket god vattenupptagningsförmåga, vilket är perfekt för frön och sticklingar. Du kan ofta köpa planteringsjord billigt och som dessutom är billigare ju större säcken är.

U-jord

U står för urna och U-jord används till amplar, urnor, pallkragar eller balkonglådor och passar perfekt för utomhusodling. U-jod har en näringsrik upplösning och innehåller mycket järn och gödsel, vilket gör jorden motståndskraftig och tål både att bli torr och att göra sig av med överskottsvatten om det exempelvis har regnat mycket. 

EKO-jord

Ekologisk jord är märkt som EKO då jorden är godkänt framställd enbart från ekologiska grönsaker och växter. Denna typen av jord är näringsrik och är 100 % naturgödslad. Med ekologisk jord si kan du vara säker på att skapa en helt ekologisk hemmaodling.

Trädgårdsjord

Trädgårdsjorden är till för dina redan existerande plantor som behöver ny näring för att förbättra jordens kvalitet. Denna jordtyp gör så att plantorna kan fortsätta växa och frodas ännu en säsong. Denna jord lämpar sig alltså bäst för att förbättra ljudkvaliteten och är inte lämpade som planteringsjord för nya växter.

Blomjord

Blomjord passar bäst för blommor och växter som du planterar inomhus i kruka och är en jord som är fyllig och näringsrik. Detta är perfekt om du vill plantera om någon krukväxt eller fylla på med ytterligare jord till dina krukväxter.

Såjord

Denna jord är perfekt som planteringsjord eftersom att den ger frön och små sticklingar den perfekta näringstillförseln. Såjord är en fint siktad jord som är enkel att fylla upp i krukor som du har inomhus. Är milt gödslad och är exemplarisk för förkultivering. 

Intressant fakta om planteringsjord

Inte nog med att du kan välja olika typer av jord att använda som planteringsjord, det finns också olika typer av uppsättningar av jord:

  • Matjord t.ex är den jord som ligger precis under ytan där mikroorganismer som maskar och andra markdjur och används för att bryta ner organiskt material till näringsrik jord som växter kan växa och frodas i.
  • Sandjord som vi ofta använder till kaktusfamiljen är perfekt för växter som inte tål så mycket vatten och är grynig och har inte så bra vattenupptagningsförmåga. Denna jord passar inte för växter som kräver mycket vatten och näring.
  • Det finns också lerjord som innehåller minst 25 % lera och som har en god upptagningsförmåga av vatten och är näringsrik för många växter att växa i.
  • Det är Ph-balansen i jorden som är det viktiga för växterna och de flesta växter trivs i jord som har ett ph-värde på mellan 5,5 – 6,5.
(Visited 335 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close