Written by 11:33 e m Odla, Trädgårdsredskap

Röjsåg – hjälper dig bli av sly med i din trädgård!

Sly är en benämning av skott som kommer från vedartade växter och kan enkelt ta över trädgården och vara otroligt oönskade. Sly kan komma både från träd och buskar och det finns vissa arter som under en växtsäsong som kan växa sig och bli flera meter. De kommer antingen via spridning av frön eller från skott av rotsystem som redan gömmer sig under mark. I denna artikel så ska vi gå in närmare på hur du kan bli av med ogräs och sly i din trädgård med hjälp av en röjsåg.

Det bästa sättet att bli av med sly är att skära bort dem under rothalsen på växten genom att skära så långt ner som man bara kan på plantan. Det bästa hjälpmedlet för att komma åt och få bort sly enkelt och smidigt är genom att använda en röjsåg. Många använder motorsåg, vilket är mer riskfyllt och tyngre. Att röja sly kan vara väldigt tungt , men det finns en hel del knep du kan använda dig av för att underlätta det tunga arbetet. 

Tips för dig som ska röja sly:

 • Använd en bra röjsåg som är kraftfull.

 • När du röjer sly så är det en god ide att arbeta dig inåt. Detta innebär att du börjar så långt ut på gården som möjligt och därefter arbetar dig in mot gården.

 • Om du bor nära en myr, sjö eller annat vattendrag så bör du spara sly på kanterna. Detta kan hjälpa till att bringa skugga och motverkar igenväxning i vattendrag och för höga vattentemperaturer.

 • Du kan också använda en röjsåg för att trimma ditt gräs istället för en grästrimmer.

 • Tänk på att det är ett tungt jobb att rensa sly och kan ta ett tag. En person som är ovan med att röja sly kan lätt sätta upp mål som är orealistiska. Räkna alltid med att det tar lite längre än du tänkt. 

Vilken röjsåg är bäst?

Att välja röjsåg kan vara svårt, men det är en god idé att se över till vad du ska använda den till. Om du t.ex bara har lite sly att bli av med eller ska använda den istället för grästrimmer, så kan en lätt röjsåg i mindre modell fungera väl för dig. Om du behöver röja mycket och tung sly så är det att föredra en kraftfullare modell.

Många väljer att köpa en STIHL eller Husqvarna röjsåg just för att båda dessa produktmärken levererar hållbara produkter som är säkra och vältestade. Oavsett modell som du väljer från någon av dessa två varumärken så är det hållbara och ofta mycket prisvärda röjsågar. Vilken röjsåg som passar dig bäst beror helt enkelt mest på ditt behov och ändamål.

TIPS på prisvärd röjsåg: FS 460 C-EM K – STIHL röjsåg

En otroligt stark röjsåg som är lätt att starta och passar väl för ett röjar-proffs! Denna röjsåg har en låg bränsleförbrukning och optimal lutning på vinkelväxeln för fällning. Inbyggd avvibrering som gör en god ergonomi om du ska röja under många timmar. Alla driftlägen på motorn kan du enkelt ställa in på ett och samma handtag vilket gör jobbet smidigt och bekvämt.

 • Utrustad med X-TREEm röjsele som gör det skönare och mer ergonomiskt att röja. 
 • Inbyggd avvibrering vilket ger dig en betydligt mer ergonomisk röjning. 
 • 25 grader lutning på vinkelväxel. 
 • Maximal effekt i alla lägen, men låg bränsleförbrukning och låg påverkan på miljön.
 • Medföljande skyddsglasögon så att du inte skadar ögonen under röjningen.
 • Optimal motoreffekt i alla lägen samt en stor bränsletank som rymmer 0,75 liter. 
 • Går att ställa in i både sommar- och vinterläge. 
 • Sågklingan tar dig enkelt igenom både svårgenomträngligt buskage och smala trädstammar. 

Hur fungerar en röjsåg?

Om du i vanliga fall trimmar gräset med grästrimmer och inte har så mycket mer att röja, så räcker det med en grästrimmer. I alla andra fall där du behöver röja mycket sly så är en röjsåg bättre och denna påminner mycket om hur en grästrimmer ser ut. En röjsåg är däremot betydligt mer kraftfull och kan bara ett gott substitut för en grästrimmer.

Att införskaffa en röjsåg är effektivt och genom sin roterande och långa klinga kapa ogräs, buskar, ängsmark och sly. En röjsåg passar perfekt för tyngre jobb då sågen också har en medföljande sele som gör arbetet betydligt lättare. En röjsåg kan antingen bara bensin- eller batteridriven. En batteridriven röjsåg är oftast enklare men inte lika kraftfull. Röjsågar kan även vibrera kraftfullt, därför är det i de nyare modellerna en inbyggd avvibrerare så att du kan arbeta många timmar utan att bli helt skakig efteråt av vibrationerna.

(Visited 2 761 times, 1 visits today)
[mc4wp_form id="5878"]
Close